Terug naar overzicht

Blended learning om voor te sorteren op de toekomst

Jeroen
maandag 17 januari 2022
Door Jeroen

Blended learning om voor te sorteren op de toekomst

Nederland moet zich voorbereiden op de mogelijkheid dat we nog jaren zullen leven met het coronavirus, stellen de WRR en het KNAW. Het is daarom wijs om verschillende scenario’s uit te werken om niet steeds overvallen te worden door het virus. Dat geldt ook voor de onderwijssector. Blended learning kan hierin een grote rol spelen.

Blended learning is geen nieuwe term, al ver voordat de coronapandemie de wereld op slot zette, was het onderwijs aan het experimenteren met verschillende manieren om lesstof aan kinderen aan te bieden. De pandemie heeft de digitalisering van het onderwijs wél versneld. Maar optimaal gebruikmaken van blended learning omvat meer dan alleen het lesgeven via Teams. “Dat er technologie voorhanden is, wil niet zeggen dat alles ook digitaal móet”, zegt Frank IJdema, trainer en consultant bij Amac Onderwijs. “Blended is een mooie vorm om onderwijs in te richten, want je kiest steeds opnieuw voor de beste tool. Dat kan de ene keer een boek zijn en de andere keer een iPad.”

In het hart van de leercurve

Technologie biedt de mogelijkheid om het onderwijsaanbod eenvoudiger op een specifieke leerling af te stemmen. Met een gemengde onderwijsvorm wordt er gebruikgemaakt van de groeiende toegankelijkheid van e-learning en online-informatie, naast de blijvende behoefte aan een menselijk element in de leerervaring van een kind. Het zet de leerling in het hart van zijn leercurve, doordat blended learning het makkelijker maakt om tegemoet te komen aan de individuele behoeften en unieke leerstijl van een leerling.

Blended learning breekt de traditionele muren van het onderwijs af; muren die soms niet voor iedere leerling werken.

Innovatief onderwijs

Blended learning breekt de traditionele muren van het onderwijs af; muren die soms niet voor iedere leerling werken. Met technologie kunnen scholen een leerervaring op maat maken. Bovendien kan het een middel zijn om het traditionele onderwijs te vernieuwen, bijvoorbeeld doordat het met digitale technologie mogelijk wordt voor kinderen om in hun eigen tempo en op hun eigen manier te leren. Zo staan bij leerlingen in het voortgezet onderwijs de hersenen vroeg in de ochtend vaak nog in de nachtstand. Dit kan grote gevolgen hebben voor het presteren op school. Het Greijdanus College in Enschede heeft daarom een paar jaar geleden de lestijden verlaat. Maar ook technologie kan een middel zijn om het onderwijs beter op de ontwikkeling van het brein van adolescenten aan te laten sluiten.

Vroegtijdig achterstanden signaleren

Voor leerkrachten zorgt blended learning voor een ideale mix van leervormen en leerstijlen. Niet alleen biedt het kansen voor differentiatie, gebruik van technologie maakt het bovendien eenvoudiger voor een leraar om de lesstof te laten aansluiten op de interesses van leerlingen. Technologie biedt de mogelijkheid om de voortgang van individuele leerlingen makkelijker bij te houden, zodat eventuele achterstanden vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Bovendien kan bij blended learning technologie  als middel én als doel worden ingezet. Naast het gebruik van bijvoorbeeld een iPad voor rekenlessen (middel) kunnen scholen ook technologielessen geven (doel) waarin kinderen hun 21e-eeuwse vaardigheden kunnen optimaliseren.

Klaar voor de toekomst

Scholen kunnen nog grote stappen maken op het gebied van blended learning. Wanneer technologie breed wordt ingezet en omarmd, en niet wordt gezien als noodgreep in bijvoorbeeld een lockdown, kan een school sneller en flexibeler inspelen op (onverwachte) veranderingen in de maatschappij. Op die manier sorteren ze voor op de toekomst. Op de onbekende zaken die ons nog te wachten staan, maar ook op een toekomst die bol staat van technologische innovaties waar de generatie van morgen mee te maken krijgt.


Neem contact op

Meer weten over de mogelijkheden van Apple in het onderwijs? Onze specialisten van Amac Onderwijs vertellen je graag meer.

Jeroen
maandag 17 januari 2022
Door Jeroen