Terug naar overzicht

Toegankelijkheid in het onderwijs

Frank
woensdag 26 februari 2020
Door Frank

Toegankelijkheid in het onderwijs

Amac Onderwijs krijgt regelmatig de vraag waarom Apple de juiste keuze is voor het onderwijs. Hierover gaan we uiteraard graag met iedereen in gesprek, maar in dit blog willen we vast een van de belangrijkste argumenten toelichten: toegankelijkheid.

Toegankelijkheid is door Apple ontwikkeld om daadwerkelijk iedereen de mogelijkheid te geven met Apple-producten te kunnen werken, ondanks een eventuele beperking. Omdat Apple deze toegankelijkheidsfuncties vanaf de eerste regel code heeft meegenomen in de ontwikkeling van software en hardware, merk je als ‘gemiddelde’ gebruiker weinig tot niets van deze extra functionaliteiten. Maar voor de mensen die wel een beperking hebben, maken deze functionaliteiten een wereld van verschil. De mogelijkheden zijn namelijk indrukwekkend.

Toegankelijkheid helpt bij lezen, schrijven en leren

In het onderwijs kunnen veel van deze functies worden ingezet in de ondersteuning van het leren. Daarom vier toegankelijkheidsfuncties die voor veel leerlingen een meerwaarde kunnen zijn bij lezen, schrijven en leren.

Spreek selectie uit

Veel leerlingen begrijpen een tekst beter wanneer deze wordt voorgelezen. Met ‘Spreek selectie uit’ kunnen leerlingen de tekst van e-mails, iMessage-berichten, webpagina’s en e-boeken laten uitspreken. Ze kunnen dubbel tikken om tekst in een app te markeren en vervolgens op ‘Spreek uit’ tikken om de geselecteerde tekst door het apparaat te laten uitspreken. De woorden die worden uitgesproken door iPhone of iPad kunnen ook worden gemarkeerd, zodat de leerling datgene wat wordt voorgelezen exact mee kan lezen. Bovendien kan het dialect en de spreeksnelheid aan de wensen van de leerling worden aangepast.

  • Spreek selectie uit: macOS, iPadOS & iOS
  • Uitspreken en inhoud markeren: iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: dyslectici, NT2-leerlingen

Spreek selectie uit


Safari Reader

Sommige leerlingen doen bij het surfen op het web veel te veel indrukken op. Middels Safari Reader wordt het aantal onderdelen op een webpagina beperkt en zijn de onderdelen die afleiden niet zichtbaar. Advertenties, knoppen en navigatiebalken worden weggelaten, zodat leerlingen zich puur op de inhoud kunnen concentreren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in Safari Reader het lettertype te vergroten en aan te passen, en kan je de achtergrondkleur veranderen. En Safari Reader ondersteunt bovendien ‘Spreek selectie uit’ en VoiceOver, zodat leerlingen die moeite hebben met lezen gebruik kunnen maken van gesproken feedback.

  • Safari Reader: macOS, iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: concentratieproblemen, visuele beperkingen

Safari Reader


Woordenboek

Leerlingen die een nieuwe tekst lezen of iets over een nieuw onderwerp leren, komen vaak woorden tegen die ze nog niet kennen. Deze woorden kunnen ze opzoeken in het woordenboek dat in de Apple-producten is geïntegreerd. Leerlingen hebben dus snel toegang tot definities en veelgebruikte uitdrukkingen die inzicht bieden in grammatica, spelling en uitspraak. Zelfs zonder internetverbinding.

  • Woordenboek: macOS, iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: verdieping, cognitieve beperkingen

Woordenboek


Woordvoorspelling

Woordvoorspelling in Mac, iPhone en iPad kan leerlingen met dyslexie of een cognitieve beperking en leerlingen die een nieuwe taal leren helpen om hun vocabulaire te vergroten en woorden te vormen. Er verschijnt al na het typen van enkele letters een suggestie voor de juiste spelling. Als ‘Spreek invultekst’ is ingeschakeld in iOS en iPadOS, horen leerlingen een geluidje, waarna het voorgestelde woord automatisch wordt uitgesproken. Ze kunnen doorgaan met typen om het woord te negeren of op de spatiebalk drukken om het woord meteen in te voeren. Zo kunnen leerlingen nieuwe woorden leren zonder dat ze de juiste spelling hoeven te kennen.

  • Woordvoorspelling: macOS, iPadOS & iOS
  • Spreek invultekst: iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: dyslectici, cognitieve beperkingen, NT2-leerlingen

Woordvoorspelling


Ontdek meer over Toegankelijkheid

Bovenstaande is slechts een hele kleine selectie uit alle mogelijkjheden die Toegankelijkheid voor het onderwijs kan beteken (en strikt genomen vallen Woordenboek en Woordvoorspelling niet eens onder de toegankelijkheidsfuncties). Meer over Toegankelijkhied te weten komen? Amac Onderwijs vertelt het je graag!

Neem contact op

Frank
woensdag 26 februari 2020
Door Frank