Terug naar overzicht

Online veiligheid, wat kan je eenvoudig zelf doen?

Jeroen
vrijdag 3 februari 2023
Door Jeroen

Dinsdag 7 februari 2023 is Safer Internet Day

Online veiligheid, wat kan je eenvoudig zelf doen?

Zoals ik al in een eerder blog aangaf, kun je met een internetverbinding ver komen! Maar het internet is niet altijd voor iedereen een fijne plek om te zijn. Er gebeuren ook nare dingen. Nu ben ik er een voorstander van om vooral te kijken naar wat er wel allemaal mogelijk is. Toch is het goed om ook stil te staan bij de gevaren en vooral hoe je jezelf kunt beschermen!

Veiligheid staat voorop

Een van de kernwaarden van Apple is privacy. Apple zal nooit gegevens van leerlingen of studenten doorverkopen. Het is een fijne wetenschap dat je gegevens veilig zijn bij Apple. Maar het kan een valkuil opleveren. Omdat je vertrouwt op de claim van Apple, sus je jezelf wellicht in slaap en ben je minder bewust bezig met wat je allemaal zelf kunt doen. Safari weerhoudt een webpagina ervan om trackers te plaatsen zodat er geen profiel voor je wordt opgebouwd. Dat is fijn, maar nog fijner is als jij er ook bewust mee omgaat. Check dus af en toe even waar je eigenlijk allemaal toestemming voor hebt gegeven via

  • iOS/iPadOS: Instellingen ➜ Privacy en beveiliging
  • macOS Ventura: Systeeminstellingen ➜ Privacy en beveiliging
  • macOS Monterey of eerder: Systeemvoorkeuren ➜ Beveiliging en privacy

Aan de slag!

Checken wat je allemaal deelt met wie en welke app is een goede start. Vervolgens is het goed om de volgende zaken op orde te hebben:

  • Beveilig je device en je account met een wachtwoord, het liefst ook nog met twee factor authenticatie. Gebruik hiervoor een speciale authenticator-app voor of laat een code naar je telefoon sturen.
  • Zorg ervoor dat je device up-to-date is. Je krijgt een melding wanneer er een update beschikbaar is, om de update te installeren is er een actie vereist. Zorg dat je die actie uitvoert.
  • Wis af en toe je browser geschiedenis en de cookies. Ruim iedere week een momentje in om dit even met aandacht te doen. Sluit er je week mee af zodat je met een leeg hoofd het weekend in kunt!
  • Klik niet zomaar op een bijlage in een mailtje of een linkje. Onbekende en onduidelijk mail? Controleer het adres waar het mailtje vandaan komt. Achterdochtig geworden? Maak dan gebruik van checkjelinkje.nl. Hier plak je de twijfelachtige link  en deze site bekijkt wat er te vinden is én of het veilig is om er naartoe te gaan.

In de klas

Nu je zelf helemaal up-to-date bent is het belangrijk om dit goede voorbeeld ook te laten zien aan je leerlingen en collega’s. Maak het onderwerp online veiligheid bespreekbaar in de klas. Hierbij kun je de volgende vragen gebruiken: Hoe herken je een website die onveilig is? Vind jij online privacy belangrijk? Hoe weet je of je gehackt bent en wat moet je dan doen? 


Het gesprek hierover voeren is belangrijk zodat het voor leerlingen duidelijk is dat er nu eenmaal ook weleens nare dingen kunnen gebeuren. Als leerlingen voelen dat dit soort onderwerpen bespreekbaar zijn zullen ze eerder melden wanneer ze echt iets vervelends tegenkomen. Daarom is het extra belangrijk om tijdens dit soort gesprekken niet te oordelen en geen opmerkingen te plaatsen als: ‘je bent echt dom als …’ of ‘daar trapt toch niemand in?’ Wel dus! Internetcriminelen verdienen bakken met geld aan phishing mails en echt niet alleen maar omdat opa of oma op een linkje heeft geklikt.

Safer Internet Day 2023 - 7 februari 2023

Naast het voeren van het gesprek is het voor leerlingen ook belangrijk om met iets tastbaars aan de slag te gaan. Online zijn ontzettend veel lespakketten en activiteiten te vinden die goed aansluiten bij het thema online veiligheid. Op dinsdag 7 februari 2023 is het Safer Internet Day, op deze dag wordt als sinds 2004 wereldwijd aandacht besteed aan een veilige onlineomgeving. Dit jaar is het motto: Together for a better internet! Het doel van deze campagne is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige onlineomgeving voor kinderen.

Apple organiseert op woensdag 8 februari een online-bijeenkomst naar aanleiding van Safer Internet Day. Via deze link kun je je aanmelden voor deze bijeenkomst.

Andere bronnen 

Doe mee!

Maak gebruik van alle activiteiten die aangeboden worden rond Safer Internet Day en laat het daar niet bij. Je online veiligheid is op alle dagen van het jaar belangrijk, blijf hier aandacht aan besteden gedurende het jaar. Gelukkig is het aanbod voor deze dag zo groot dat je er tot het einde van het schooljaar mee bezig kunt zijn.


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
vrijdag 3 februari 2023
Door Jeroen