Terug naar overzicht

Programmeren met Playgrounds

Jeroen
maandag 5 december 2022
Door Jeroen

In het Verenigd Koninkrijk is programmeren (computing) al een standaard onderdeel van het curriculum op de basisschool. Nederland heeft computational thinking ondergebracht in het leergebied digitale geletterdheid. Tot op vandaag is nog niet duidelijk wanneer dit leergebied onderdeel gaat worden van het basiscurriculum. Nog niet verplicht maar gelukkig is er al voldoende inspiratie te vinden.

Wat is programmeren eigenlijk?

Als je een kritisch bedenkt wat je deze dag allemaal al hebt gedaan en hoeveel technologie je daarbij hebt gebruikt zul je niet verbaasd zijn dat dit al een hele lijst is. Stel je die vraag aan je leerlingen dan zul je afhankelijk van hun leeftijd ook zeker een hele lijst krijgen. Technologie kan een enorme toevoeging in ons leven zijn, maar soms is het wel fijn om te weten hoe iets nu precies werkt. Dan is het goed om te weten dat een computer zijn eigen taal heeft, die jij ook kan leren spreken. Sterker nog, je kunt een computer opdrachten geven in zijn eigen taal. Dat noem je programmeren.

Programmeren met Playgrounds

Waarom is het belangrijk?

Voor iedereen is het belangrijk om te weten op welke manier technologie een rol speelt in hun dagelijkse leven. Het is goed om samen na te denken op welke manier het algoritme van TikTok werkt, of hoe een nieuwe app als BeReal ontwikkeld is. Daarnaast is het goed om leerlingen de basisbeginselen bij te brengen zodat ze weten dat het kan en wat er kan. De technologie zal alleen maar een grotere rol gaan spelen in de levens van onze jeugd. Dan kunnen ze maar beter leren hoe hier mee om te gaan!

Begin bij het begin, zonder iPad

Met kinderen van alle leeftijden kun je ‘droog’ oefenen met programmeren. Laat ze hun eigen ochtendroutine als programma noteren, of het strikken van hun veters. Er zijn online verschillende leuke voorbeelden te vinden ter inspiratie waarbij de hagelslag-robot het meest tot de verbeelding spreekt. 
Dat werkt als volgt: laat je leerlingen het programma schrijven voor het smeren van een boterham met hagelslag en voer dan het programma zelf uit. Gegarandeerd hilariteit! Wil je meer activiteiten doen zonder een device? Neem dan eens een kijkje op csunplugged.nl.

Aan de slag met Swift Playgrounds

Krachtig en intuïtief, zo noemt Apple de programmeertaal waarmee het programmeren makkelijk en flexibel gaat. De gratis app Swift Playgrounds kan op iedere iPad waar iOS 14.7 (of nieuwer) op kan draaien. Het gebruik van de app is erg laagdrempelig en jonge kinderen kunnen er handig mee uit de voeten. Wil je graag iets beter beslagen ten ijs komen, dan kun je gebruik maken van de handleiding voor docenten die beschikbaar is: Iedereen kan programmeren. In deze handleiding staan stap voor stap alle puzzels uitgelegd en is er achtergrondinformatie waarmee je een stevige doorgaande leerlijn neerlegt in je onderwijs.

Bouw je eigen app!

Het ultieme doel voor leerlingen is natuurlijk het maken van hun eigen app. Op welke manier kunnen ze een bijdrage leveren aan de maatschappij met hun app? In groepjes gaan leerlingen aan de slag met het maken van hun eigen app. Het resultaat mag dan een app zijn, maar het leerproces zit hem ook vooral in het samen werken naar dat eindresultaat toe.

Met elkaar brainstormen over dagelijkse uitdagingen waarbij een app het antwoord zou kunnen zijn. Creativiteit om samen tot een oplossing te komen die er nog niet is. Of samen kijken naar de oplossingen waarvan je denkt: hoe komt het eigenlijk dat dit niet werkt? Het proces van maken, uitproberen, aanscherpen en opnieuw doen is ook enorm leerzaam!

Het mooie (of spannende, het is maar net hoe je het bekijkt) bij een opdracht als deze is er geen goed antwoord. Je kunt als docent niet voorspellen waar je leerlingen mee gaan komen en hoe dat uitpakt. Dat kan best spannend zijn als je graag controle houdt over de inhoud en het verloop van je lessen. Wat zou jij als docent nodig hebben om het eens uit te proberen? 

Laat je inspireren en vraag een sessie aan over programmeren in de klas! Zelf ervaren en handige toepassingen om meteen mee aan de slag te gaan! Neem contact op voor meer informatie.

Neem contact op

Amac Onderwijs heeft veel ervaring in het begeleiden van onderwijsinstellingen. Benieuwd welke trainingen en begeleiding wij specifiek voor het onderwijs bieden? Neem contact op voor een gesprek!


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
maandag 5 december 2022
Door Jeroen